Niger iz huda ::@SymphonyX Meshuggah
Mada ceo festival je bio veoma dobar, usli i Rumuni u ekspanziju. Prosla godina mi nije bila nesto preterano privlacna, mada ja sam za festival saznao preko druga. Za jedan festival koji ima kapacitet 9000 i ne bas tako skupe karte, meni su barem zvucna imena iako nema velikog benda i nesto najpribliznije tome su Trivium i Architects. Dopunicu se kasnije.
Sa druge strane, sta zadesi Sloveniju.
Mozda bih prvo krenuo od losih stvari u vezi Rockstadt Extreme Fest, bilo ih je vise u pocetku. Kako je pocelo, odlicno se zavrsilo. Elem, festival je vise zatvorenog tipa, mada posle sam i video zasto, broj stranaca nije bio bas u malom broju, ali kad sam tamo ljudi misle da sam rumunske nacionalnosti ili barem da pricam rumunski. I barem u pocetku javljao se problem sto neke stvari nisu razjasnjene i sto sam morao da idem do Brasova kako bih kupio sator, iako nigde nije bilo naglaseno da li sator nosimo sa sobom ili nam oni daju. Nisam ni planirao da kupim sator u Srbiji i da se toliko cimam, ali kako sam stigao bilo mi je jasno da cu ga koristiti par dana i da cu ga baciti. Dao sam 2000 dinara samo kako bih imao mesto u kampu. Fuck this shit.
Bilo je organizacionih propusta, najvise u trenutku kada je pala kisa i nisam video da se neki festival tako raspao i kako je njihova reakcija na sve bila spora. Pljusak je bio toliko jak tako da su na podnozju brda ulice bile veoma poplavljene, prosto nisi mogao da izbegnes a da ne natopis patike u vodu. Na osnovu njihovih najava mislio sam da je festival unutar zidina tvdjave, a ispostavilo se da je festival tek na 700-800 metara od podnozja brda, a da je tvrdjava jos malo uzbrdo i da je zatvorena. Kamp je na fudbalskom stadionu njihovog nizeligasa i s obzirom na kolicinu padavina, van trave je postalo veliko blatiste. Teren samo u delovima gde se vise hodalo, tek su se kasnije setili da moze da se stavi daska. Slicna prica i za standove na festivalu. Osecao sam se kao svinja prvog dana i to je srecom bio jedini dan. Da je neki nebitan dan, otisao bih na jedno vece do Brasova, ovako sam zeleo neke bendove da cujem i zato sam ostao.
Jos jedna mana za festival bila je sto je bina uzbrdo u odnosu na ulaz festivala i hodanje od ulaza do satora, koji je na pula puta od ulaza do bine, je bio pakao. Sto jaci pljusak, to se vise vode sruci nizbrdo. Srecom, bilo je nekih podrucja koja su bila ''suva ostrva''.
E sada na pozitivne stvari, gomila malih i srednjih bendova, ubacen treci stejdz (sator iz prethodnog pasusa) i moram da kazem da mi je skoro svaki nastup tamo bio dobar. Ekipa je bila hc, znali su zasto su dosli i uglavnom sam tamo slusao tvrdje bendove. Zvuk je generalno dobro odzvanjao, samo su For the Wicked imali tehnicke probleme.
Sto se mene tice, festival su obelezili Meshuggah, Triptykon i The Ocean. I kada bih oduzimao desetak izvodjaca opet bih bio zadovoljan sa onim sta sam cuo, samo ne bih bio svestan koliko drugi mogu bolje. Da se vratim na ova tri benda, The Ocean je fenomenalno zvucao, uglavnom su isle pesme sa poslednja dva albuma i osecao sam se ko da sam ih pustio na kompu/telefonu, a ne da su uzivo. Bio sam fasciniran sa tolikom preciznoscu tonova. Za moje pojmove, razvalili su. Radujem se sledecem susretu.
Triptykon je trebao na tom trecem stejdzu da nastupa, ali problemi sa opremom Deicida ih je pomerilo na tu binu. Vec duze vreme nisu izbacili neki novi materijal, dobili su malo vise prostora i dobro su to iskoristili. Njihov sporiji i mracniji tempo je mozda bio efektniji, ali je opet bilo dosta publike koja nije znala na sta je stigla. Slicna prica kao i za The Ocean, a oni su germani tj Svajcarci.
Posto su od ove godine bile tri bine, program je bio takav da od 1 do 6 svi nastupaju na trecoj bini, pa se posle glavni bendovi smenjuju na glavnoj. Program traje do skoro pola 2. Poslednji bend nakon njih nastupa na trecoj bini, pa ubrzo nakon njih krece zurka. Ostali smo trece vece i uhvatili malo ELectric Calboy, Rammstein, SOAD, RATM itd.
Rumuni kao publika su drugaciji, nisu toliko krvolocni u sutkama, zakace te ali ne sad da ne znas gde ti je glava. I stalno dizu svoje drugare i nosimo ih do obezbedjenja ispred benda. Masa je dva puta veoma divljala. Prvi put na Meshuggah, veoma haoticna atmosfera, ali tu je obezbedjenje. Pravili se veliki cirlce pitovi, masa se bas iskakala. Njihova muzika razara, setlista veoma dobra. Drugi put kad je masa izdivljala, bilo je na Knocked Loose, sto je najjace tu nije bilo obezbedjenja kod ograde. Za razliku od drugih sutki, ovde se vec islo na krv i noz. Nisam mogao da verujem u tom trenutku sta gledam. 1000 likova se tokom celog nastupa popelo na binu, pa su sa nje skakali u prve redove. Neki koji su lovili tajming kada da skoce, gurnuo ih je frontmen Knocked Loose. Cak sam i video nekog lika koji skida onu gumenu zastitu kabla koja povezuje tonce sa binom. Dzizas
Ne bih sada isao nesto puno dalje, samo bih ovako ovako napravio podelu po nastupima:
Prvi prsten: Meshuggah, The Ocean i Triptykon
Drugi: Trivium, Obituary, Knocked Loose i Architects
Treci: Soulfly, Epica, Heilung i Hypocrisy
Cetvrti: Igorrr, Perturbator, Zeal and Ardor, Arch Enemy i Abbath
Za 5 dana sam slusao preko 40 bendova i neke bendove sam izostavio, a imali su generalno dobar nastup, npr I am Morbid koji je brzo pao u senku jer je nakon njih odmah nastupao Obituary. Sve sto su oni uradili, ovi su bili za klasu bolji. I za ove bendove bih imao sta da kazem, ali sam i ovako previse ispisao.
Pice je bilo itekako priustivo, vecina cena me je vratila na neku 2009 ili 2010. Hrana je bila malo skuplja, ali se ne secam da sam toliko stvari probao na jednom festivalu i da sam bio zadovoljan sa tim segmentom. Malo njihove palente, gulas, karbonara i zaboravio sam sta sam jos uzeo. Jedino nisam stigao da probam njihove vece cevape. Nisam se nadao takvoj raznovrsnosti, gulas nije bio prvog dana i bas sam bio iznenadjen kad sam ga video drugog.
Prvo sam mislio da festival broji 12 000, ali sam posle samo postepeno smanjivao. da bi do brojke od 9000 dosao kada su objavili da je preko 40 000 doslo na festival, a ni na jedan dan nije doslo upola manje u odnosu na prethodni dan. Za neke dane su dodatno prosirili kapacitet. Ono sto je najveci problem za festival je transport. Putevi su im i losi i prenapunjeni, imao sam srece pa sam oba puta uhvatio bla bla car umesto da idem njihovim vozom koji ko zna koliko bi kasnio. Jebeno je doci do Brasova i sreca pa sam isao nocu iz Temisvara, a i u povratku sam se vracao avionom kako bih sutra dosao na posao. Lokacija generalno nije top i zbog svih faktora i male zatvorenosti i nedovoljne povezanosi sa EU, jasno je zasto nema veceg priliva strane publike, jer ova imena generalno privlace publiku sa svih meridijana. Onaj ko dodje avionom do Bukuresta, sledi mu 3-4 sata puta do Brasova, nije velika kilometraza ali ne moze se ici brzo.
Jedna od upecatljivijih slika bilo je kada je lik bez jedne noge skakutao na Dying Fetus(nisam bas fan death metala) i u sledecem kadru namesta vestacku nogu. Bilo je i par hot crnkinja za koje mi bilo tesko da poverujem da slusaju vise od 2-3 benda, pored njih dosta zanimljivih ljudskih fasada, sa vise njih se mogao obaviti kvalitetan razgovor. Sa jednim Moldavcem sam se dotakako nase fudbalske reprezentacije i pricali smo o Mitrovicu i SMSu. Da kazem i da me je deo publike iznervirao, klinci blek metalci koje bih zbog sminke izudarao, vidi se u faci da su picke. I zenski vrisak me je dosta oladio za drugo vece kada su nastupali Sleep Token, Architects sam zato iz kampa slusao. Jebomajku, ko da sam otisao na pop koncert.
Na festival se uslo u veci deficit zbog kise, blata i organizacije festivala, na kraju je festival uspeo da ostavi jak utisak, neke stvari cu sigurno da menjam kada budem dolazio drugi put. Planiram dogodine da odem na jedan metal festival, Rockstadt bi mi bio plan B ili C.
Verovatno sam neke stvari zaboravio da spomenem, to bi bilo to za sada.