E aj sad ja da se raspucam, bice ovo najduzi post u istoriji foruma.
Uglavnom, kad god se povede ta prica o igranju za reprezentaciju odma krenu cuvene recenice "a sta je njemu drzava dala?", "a sto bi on", a "ko da bi ti" i te price i izgovori koji totalno mase poentu igranja jer ne igraju oni za tamo nekog Franju Udovicica ministra sporta ili ne znam koga iz drzave, nego igraju za narod koji obozava kosarku i koji je razvio kosarkasku kulturu na temeljima reprezentativnih uspeha. Ja znam da to igranje za narod u danasnjem materijalnom svetu nikome nista ne znaci ali i taj novac koji je on zaradio je povezan sa tim gde se rodio ali najbolje primerima to da objasnim.
Sad uzmimo tog Jokica, ko je najzasluzniji za njegov uspeh? Naravno on i njegova porodica ali odma za tim je najzasluzniji srpski narod i to sto se rodio u Srbiji gde je kosarka nacionalni sport. Kako je moguce da se ljudi rode par stotina kilometara severnije ili istocnije u Madjarskoj i Rumuniji a da niko od nas ne zna da navede vise od jednog Madjarskog i Rumunskog kosarkasa? Dakle prakticno ista ravnica koju dele "zamisljene linije" koje predstavljaju drzave i narode i u jednom delu niko ziv ne pravi rezultate a u drugom imas igrace kao sto je Jokic, Bodiroga itd. Da ne nabrajam sad bogatije zemlje tipa ne znam Danska, Norveska itd. i naravno Engleska. Jel mozes da poverujes da bi neko u Engleskoj prepoznao talenat malog debelog Jokica i da bi imao istu kosarkasku karijeru da se rodio u Engleskoj? Ne bi ni igrao kosarku jer je ni ne voli. Dakle ne radi se uopste o drzavi nego on treba da igra za mene, tebe, Peru, Miku, Lazu i hiljade drugih koji vole kosarku a vole je zato sto su neki ljudi pre 60ak godina poceli da prave uspehe sa reprezentacijom, pa su njih gledala neka deca pa su zelili i oni da igraju isto, pa su njih neka druga i tako sve do danas i nase generacije koja je odrastala uz uspehe 90ih i ranih 2000ih i zavolela kosarku zbog toga. To je i cilj ovog profesionalnog sporta po meni, da danas ovu reprezentaciju gledaju neki klinci koji ce da zavole kosarku pa ce uzeti da je igraju, pa ce uzeti da je treniraju itd. i tako obezbede svoju porodicu a igranjem za reprezentaciju da obezbede narednu generaciju. Znaci odgovorno tvrdim, iako je to nemoguce sad dokazati naravno, da se Jokic nije rodio u Srbiji i da se rodio u bilo kojoj drugoj zemlji u kojoj kosarka nije popularna, da nikad ne bi postao to sto jeste jer niti bi imao ko da prepozna njegov talenat, niti bi imao ko da ga gura, niti bi imao sa kim da se nadmece, niti bi ga NBA skauti prepoznali jer oni ne idu bilo kuda nego idu u poznate kosarkaske zemlje. Tako da je njegova duznost i obaveza, ali i duznost i obaveza svakog kosarkasa u Srbiji je da se odazove pozivu da igra za reprezentaciju.
Sad mogu dalje da nastavim sa primerima cisto kad sam se zaleteo jer se tako najbolje ilustruje koliko je bitno gde se rodis sto ljudi cesto zaboravljaju osim u situacijama koje su negativne a pozitivne nikad. Uzmimo jednog Milana Lucica na primer. Srbin odnosno srpskog porekla, njegovi roditelji su rodjeni u Srbiji i otisli u Kanadu. Da li ti mislis, da bi Milan Lucic, da je njegov otac ostao u Srbiji, ikad postao profesionalni hokejas? Nikad. Garantovano jer 95% ljudi ne zna ni pravila hokeja, ne zna nijednog hokejasa, nije pogledalo utakmicu u zivotu, ne zna nista o tome. Da se rodio par stotina kilometara zapadnije u Sloveniji ili severnije u Ceskoj, mozda i bi ali u Srbiji nikad. Dakle taj Lucic da se nije rodio u Kanadi gde ljudi vole hokej, nikad ga ne bi zaigrao a cak i ako bi ga zaigrao, nikad ne bi zavrsio u NHL-u jer sve ono sto sam gore napisao za Jokica vazilo bi obrnuto za njega i najzasluzniji sto je zavrsio u NHL-u i imao uspesnu karijeru i zaradio dosta novca je on sam, njegova porodica a onda i narod u Kanadi i on je duzan da se odazove i da igra za njihovu reprezentaciju. Ne mora nista drugo, ne mora nikakav novac da daje, ne mora porez da placa moze da radi sa svojim novcem sta hoce, jedino sto treba je da vrati tako sto ce igrati za rep.
Milion primera ima a svi ih i znamo, gde uvek jedne iste zemlje prave uspehe u odrednim sportovima, tipa Kenijci u maratonu, Jamajcani u sprintu, skandinavci i Rusi u hokeju pa cak i u automoto sportovima imamo uvek Italijane, Spance pa cak i Brazilci recimo u F1 nekoliko generacija imaju vozace itd. Sam si rekao Maricu, Kina tolika zemlja, tolika infrastruktura, strani trener, sve to i na kraju nista. To nema veze sa tim da li je drzava razvijena ili nije, nema veze ni sa fizickim predispozicijama populacije tipa recimo sa prosecnom visinom u slucaju kosarke jer Holandjani su poznati kao visok narod pa ne vidim da nesto prave rezultate u kosarci, jel znas i jednog Holandskog kosarkasa a bogati i visoki su? Al zato u fudbalu... Nema veze i na sa pozicijom drzave jer Madjari i mi nemamo more pa smo opet medju najboljima u vaterpolu a nismo nesto ni bogati. U nekim slucajevima tipa severne drzave, ima veze sa klimom pa ljudi igraju hokej cesce ali Ceska nema nesto posebno drugaciju klimu od nas pa ima hokejase u NHL. Nema veze ni sa cim od toga nego ima veze samo i iskljucivo sa sportskom kulturom koja se razvila kroz uspehe koje je, u timskom sportu, pravila reprezentacija te zemlje a u individualnom zastava koju je taj sportista nosio odnosno drzavu koju je predstavljao.
Za kraj jos jedan primer - Djokovic. Sve ovo gore, sto vazi za Jokica, ne vazi za njega. To je covek koji nam nije duzan nista i ima svako pravo da kaze da nece da igra i da svi to prihvatimo. Ima svako pravo da onomad uzme Britanski pasos jer da se rodio u toj Engleskoj verovatno bi mu put do uspeha bio mnogo laksi i svi bi ga voleli i roditelji ne bi morali da mu se zaduzuju i nista od svega sto je prosao. I nije tenis zavoleo ni zbog koga drugog jer nije ni bio popularan kod nas. Ali on je sve to odbio i ne samo to nego je bukvalno stvorio tenis u Srbiji, doneo turnire, doneo titulu, napravio terene i mozda od Srbije napravi i poznatu tenisku zemlju, sto cemo znati za nekoliko decenija, uz duzno postovanje svim ostalim nasim teniserima. Dakle on nista od toga nije morao ali je ipak odlucio da uradi i pored toga sto mnogi u Srbiji mu zameraju za neki porez u Monaku i neke gluposti jer nemaju ni trunke obraza i ne shvataju koliko je vec uradio do sad. Ja licno bi mu spomenik od 5m digao u sred BG i zato je neko Djokovic a neko jokic.
Znam da ce mnogi da pomenu SAD i njihove kosarkase koji idu samo na Olimpijske igre, to je njihova sramota. I to ne samo sramota njih kao igraca nego i njih kao naroda jer ni ne postuju svoju kosarkasku rep. Kad se igralo svetsko u Indijanapolisu onomad 2002, u cetvrtfinalu protiv nas, u njihovoj drzavi, bilo je vise nasih navijaca nego njihovih. Hala poluprazna, nigde zive duse. Kod nas kad se u NS igralo 2007. godine svetsko za mlade U17, puna hala. Za U17 ej.
Uglavnom, zakljucak je da, ako se bavis sportom, koji se u tvojoj zemlji smatra za nacionalni sport, za najpopularniji sport, za deo kulture, kako god, tvoja duznost je da igras za reprezentaciju svaki put (osim ako si povredjen naravno), jer bi ti put do uspeha bio mnogo tezi da nije tako.
Mogao bi jos opusteno jer mislim da je bitna stvar za buducnost pre svega kosarke nase al i ovo je previse