cooper :: klodovik ::Imam predlog: hajde da u ovoj temi pričamo o konkretnim stvarima, odnosno da pričamo o konkretnim situacijama. Daleko od toga da sudije ne mogu da pogreše, ali da bi se to videlo, treba postaviti snimak na forum, pa onda komentarisati.
Nemojte pogrešno shvatiti, ali kritika bez dokaza je obično kleveta (bar tako kaže naš zakon
), a i mi nismo ljudi koji vole da pljuju bez razloga. naravno, kada se pregleda snimak,
tačno će se videti da li je greška napravljena ili ne...
https://www.youtube.com/watch?v=LEAF8Q80ojU
Verovatno jedna od retkih situacija kad se nece videti, ali me svejedno zanima. i dalje ne znam koje je pravilo. da li je dovoljno da lopta samo okrzne zamisljenu stativu ili treba da prodje punim obimom?
video sam ono tvoje objasnjenje za ncaa, gde si rekao da lopta mora makar malo da zakaci unutrasnji deo stative. sta mislis klodi sta je ovde bilo?
evo ovako: po NCAA pravilima (kao što već rekoh), sudija stoji ispod stative i ako lopta leti preko nje, gleda da li će preleteti tako što će makar jedan njen kraj preleteti unutrašnju stranu stative. Ako se to desi, FG je postignut... Da li su takva pravila za NFL, ne znam, ali je lako moguće da je pravilo isto.
Iz snimka se ne može videti baš najbolje (jer da bi se to videlo potrebno je da kamera bude na samoj stativi, ali je (po meni) velika verovatnoća da lopta JESTE prešla potrebnu liniju.
Na žalost, ovo može (u ovoj situaciji) jedino da vidi sudija sa same stative, a verujte (pošto sa mnogo proveo na terenu), pogled iz neke druge perspektive može mnogo da zavara. čak mislim da je Veliki Bili mnogo pogrešio kada je onako odreagovao, jer (istini za volju) u ovakvoj situaciji ni sudija sa suprotne stative ne može da vidi i oceni let lopte...
Obzirom da je u NCAA zbog ovakvih situacija bilo mnogo polemike, oni su i uveli pravilo da postoje kamere na stativama, pa se ponavljanjem snimaka jasno može videti. Prosto me čudi da to nije pravilo i u NFL-u... Ali, ako se čovek malo studioznije pozabavi problematikom, mnoge diskutabilne situacije će to i ostati, jer je poznato da pravila za NCAA pišu i menjaju treneri (kako bi igra bila pravednija i zanimljivija), a pravila za NFL pišu i menjaju vlasnici klubova.
Sudije su samo tu da ta pravila ispoštuju, odnosno da ne dozvole da se igra van istih...
zato sam i napisao ono u prvom postu u temi... nisu problem (bar ne toliko koliko im se to pripisuje) sudije, već oni koji su do takvih izmena doveli... Uostalom, pogledajte pravilo o kockoff-u...Ako je u NCAA sa 30 jardi, što je u NFL-u sa 35...?