SymphonyX :: Steelers ::Barbarians - pogledao sam prvu sezonu, nije losa, ali nije ni fenomenalna
jedna vise serija za razdoblje koje me interesuje pa se isplati pogledati ali onako
Ja sam probao, ali nije islo. Mora tu ultra ozbiljna produkcija da bi imao smisla. Serijska proizvodnja ne pije vodu kod ovakve tematike.
Pa, dobro, nije produkcija prve klase, ali je i za lošiju produkciju, lepo snimnjeno i izvedeno. Vidi se da komjuterska animacija nije gotovo ni korišćena, a scenografija je urađena dosta dobro. Kostimi rimskih vojnika su baš urađeni "po propisu" i u kadrovima se vidi ne samo po par vojnika, već mnogo više i kostimi se "uklapaju". Gluma je dovoljno dobra a ja sam naišao na verziju na engleskom (na nekom forumu sam pročitao da su u nekoj drugoj verziji korišćeni Latinski ili italijanski za rimnjane, a nemački za germane). Ako je ovo istina, onda je baš napravljena vrlo neobična kombinacija, zar ne?
Ipak, ono što je (na žalost) autentično (ali malo to ljudi zna) je i opisano u stranim istorijskim kanalima na TV-u, posebno na H2 koja je opisala ne samo celu bitku u kojoj su rimnjani potučeni do nogu, već i njihovu nespremnost na taktiku brzog napada dok su išli u koloni kroz šumu i brzog (gerilskog) povlačenja. Do tada Rim je ratovao na otvorenom, taktikom zida od štitova i menjanjem vojnika na falanga načinu (vojnik iza prelazi na udarno mesto, treći na mesto drugo i tako redom, a vojnik koji je bio najistureniji, ide na začenje. Tom taktikom (na otvorenom) nije bilo sile koja može da im se odupre, a gladijusi (iako su kratki) imali su ulogu da bodu, a ne da se sa njima mačuje.
U svakom slučaju, meni se ovakve stvari sviđaju jer predstavljaju realnost zasnovanu na činjenicama, pa ako neko ima neku preporuku za serije ili filmove tipa starog rima, neka napiše, voleo bih da pogledam..!